Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Lompakot

Lompakot

Lompakon valinta on olennainen ensiaskel kryptovaluutta-sijoittajalle. Tässä artikkelissa vertailemme hardware-, online- ja paperilompakoita.

Tarjolla on nykyisin monia erilaisia vaihtoehtoja, mutta mikä niistä on paras valinta? Se riippuu hieman käyttäjästä ja käyttötarpeesta. Aloittelijan ei kannata stressata aiheesta liikaa niin kauan kun sijoitettavat summat ovat pieniä. Valuuttojen säilyttäminen pörssivälittäjien tilillä on tänä päivänä yhtä turvallista kuin vaikkapa pörssisijoituksen säilyttäminen Danske Bankin tai Nordnet-palvelussa.

Kun kryptosijoitukset kasvavat ja tarkoituksena on säilyttää valuuttoja pidemmän aikaa, voi olla järkevää harkita järeämpiä suojauksia kuten Harware-lompakoita.

Kryptovaluuttojen säilyttämistä hardware-lompakossa voisi verrata fyysisen kultaharkon omistamiseen holvissa sen sijaan, että omistaisi kultaa ETF-sijoitustuotteiden kautta. Tämä antaa omistajalle 100% kontrollin.

Aloittelevaa sijoittajaa neuvotaan ja opastetaan kiitettävästi eri online-lompakoiden nettisivustoilla ja kattavat videotutoriaalit löytyvät Youtubesta. Kahlaamalla näitä videoita ja muita saatavilla olevia tietoja pystyt varmasti tekemään oman ratkaisusi. Suosittelemme tässäkin kohtaa tarttumaan rohkeasti tätä asiaa sarvista ja kokeilemaan.

Osta ja säilytä kryptovaluuttoja helposti

  • Suomalainen, finanssivalvonnan valtuuttama ja valvoma maksulaitos
  • Valikoimissa kaikki suosituimmat kryptovaluutat
  • Ilmainen tili ja alhaiset kaupankäyntikustannukset

Online-lompakot

Coinmotion Holvi

Coinmotion Holvi lompakko

Coinmotion Holvi on vaihtoehto on sijoittajalle, jotka haluavat kaikesta huolimatta säilyttää kryptovaluutat online-palvelussa. Tämä on myös tyypillinen ratkaisu aloittelijoille, jotka ostavat bitcoineja ensimmäistä kertaa. Kun kokemusta on vähän ja sijoitetut summat pieniä, moni säilyttää kryptovaluuttaa sen ostopaikassa.

Tämän vaihtoehdon myötä sinun ei myöskään tarvitse lähettää kolikoita mihinkään, joka voi olla etenkin aluksi epävarmuutta aiheuttava tekijä. Kokemuksen ja tiedon karttuessa sijoittaja yleensä siirtyy muihin lompakoihin ja alkaa muutenkin liikutella kryptovaluuttoja tottuneesti paikasta toiseen.

Coinmotion on suomalainen palvelu ja pohjoismaiden johtava kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspaikka. Palvelua pyörittävä Prasos Oy on toiminut kryptoskenessä jo vuodesta 2012, eli kyseessä on yksi maailman vanhimmista ja luotettavimmista toimijoista. Coinmotionia voi suositella siksi, että kyseessä on helppo ja turvallinen valinta aloittelijalle kryptovaluuttojen ensimmäiseksi ostopaikaksi.

Tämän lisäksi Coinmotion tarjoaa erillisen Holvi-palvelun. Voit siirtää haluamasi määrän kryptovaluuttaa Holviin ja asettaa sille aikalukon välillä 12h – 30 päivää. Aikalukon avulla kryptovaluutat pysyvät holvissa nostopyynnön jälkeen määrittämäsi ajan. Eli, jos tilisi jostain syystä kaapataan, niin hakkeri ei saa siirrettyä varoja pois Coinmotionista ennen kuin aikalukko on poistunut. Holvissa on huomioitava 1 euron kuukausimaksu. Jos portfoliosi on kymppejä tai pari sataa, et välttämättä halua käyttää sitä. Lisäksi tavallinen bitcoin-tilikin on Coinmotion-palvelussa hyvässä suojassa.


Coinomi

Coinomi on perinteikäs toimija markkinoilla. Se on ollut kryptosijoittajien suosikki jo vuodesta 2014 ja Coinomi-lompakolla on miljoonia asiakkaita ympäri maailmaa. Coinomi oli pitkään myös open-source palvelu, mutta se muuttui closed-sourceksi muutamia vuosia sitten.

Tämän lompakon vahvuutena on laaja tarjonta eri kryptovaluutoista. Coinomi tukee tällä hetkellä yli 1 700 eri kolikkoa. Sen lisäksi Coinomi löytyy desktop-versiona ja mobiiliversiona, joten voit itse valita, kumpi sopii sinulle parhaiten. Toki voit omistaa vaikkapa molemmat.

Coinomi tarjoaa muista poikkeavaa suojaa siten, että lompakko piilottaa käyttäjiensä IP-osoitteet. Voit suojata myös mobiililompakon salasanalla, joten kryptovaluuttasi on turvassa, vaikka puhelimesi varastettaisiin. Lisäksi voit palauttaa lompakon uuteen puhelimeen backup-koodien avulla, jotka löytyvät nykyisin kaikista suosituista lompakoista.

Desktop-version käyttöliittymä muistuttaa Exodusta, ja Coinomi sopii hyvin myös aloittelijalle. Myös tästä lompakosta löytyy sisäänrakennettu pörssi. Coinomi käyttää suosittua Changelly-palvelua, jonka avulla voit vaihtaa eri kolikot toiseen lompakon sisällä. Sen kulut ovat myös varsin pienet. Coinomi kestää hyvin vertailun markkinoiden suosituimpiin lompakoihin. Se tukee myös TrustWalletin tavoin steikkausta niille kryptovaluutoille, jotka ovat Proof-of-Stake-pohjaisia.


Blockstream Green

Green on Blockstream-yhtiön uusin lompakkosovellus, joka tarjoaa useita hyödyllisiä ominaisuuksia käyttäjälle. Green lompakon 3 pääfokusta ovat: Helppokäyttöisyys, turvallisuus ja käyttäjän kontrolli. Green-lompakko tukee multisignature-järjestelmää, joka mahdollistaa usean avaimen käytön lompakolle, parantaen lompakon turvallisuutta.

Green tukee myös 2FA-varmennusta erillisellä salasanageneraattorilla. Green-lompakon käyttö ei vaadi asiakkaan tunnistusta (engl. KYC, Know-Your-Customer) ja alusta tarjoaa laajan mahdollisuuden API-integrointiin. Blockstream on yksi toimialan vanhimmista yrityksistä ja yleisesti luotettu. Blockstreamin perustaja Adam Back on kenties tunnetuin bitcoineri ja hänen on epäilty olevan jopa itse Satoshi Nakamoto.


Hardware-lompakot

Yksityisyydestään ja turvallisuudestaan huolehtivalle on myös tarjolla omalle tietokoneelle asennettavia ohjelmia tai USB-tikkua muistuttavia hardware-lompakoita, joita kutsutaan myös nimellä kylmälompakko (engl. cold wallet). Tässä niistä muutama joista meillä on omakohtaisia kokemuksia.

Trezor

Trezor

Trezor on markkinoiden suosituin hardware-lompakko, joka tarjoaa erinomaisen käytettävyyden. Lisäksi laitteen asennus on todella nopea prosessi. Jos sijoittaja haluaa ottaa uuden Trezorin pikaisesti käyttöön ja luoda backup-avaimet vasta myöhemmin, se onnistuu parissa minuutissa. Trezor sekä alla oleva Ledger molemmat tukevat kaikkia yleisimpiä kryptovaluuttoja.


Ledger

Ledger

Ledger Nano on ranskalaisen Ledger-yhtiön valmistama hardware-tuoteperhe. Ledger on yksi markkinoiden tunnetuimmista ja suorituskykyisimmistä kryptolompakoista. Se tukee laajaa joukkoa erilaisia kryptovaluuttoja sekä tarjoaa korkean turvallisuusluokan siellä säilytettäville kryptovaluutoille.


Paperilompakot

Paperilompakko on yksi vanhimmista ja fundamentaalisesti turvallisimmista säilytysmuodoista. Paperilompakon etuna on privaattiavaimen säilytys hakkeroinnin uloittumattomissa. Koko tilin saldo on hardware-lompakon tapaan yhden paperilapun varassa, joten sen säilyttämisessä on omat riskinsä.

Kun paperilompakossa olevat varat halutaan ottaa käyttöön, tarvitaan sekä privaattiavain että tili online-lompakkoon, jossa on import-ominaisuus. Tämän jälkeen sijoittaja saa siirrettyä koko paperilompakon saldon kyseiselle online-tilille, ja paperilompakko yleensä hävitetään tämän jälkeen. Tässä vaiheessa paperiversion tietoturvahyöty nimittäin katoaa, kun privaattiavain on ladattu kolmannen osapuolen käyttöön.

Jos kryptovaluuttoja halutaan liikuttaa sisään ja ulos tililtä, tarvitaan joku edellä mainituista lompakoista. Paperilompakko on kuitenkin yksinkertainen vaihtoehto tallettaa esimerkiksi osa bitcoineista, sillä hajautuksen periaate soveltuu hyvin myös kryptovaluuttoihin.