Bitcoin (lyhenteet BTC, XBT tai ฿) on maailman tunnetuin digitaalinen valuutta. Monissa paikoissa Bitcoin toimii maksuvälineenä. Se on kuuluisa kaikkialla maailmassa.
Bitcoin tulee usein ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan virtuaalivaluutoista. Mutta maailmassa on satoja, jopa tuhansia muita kryptovaluuttoja Bitcoinin lisäksi.
Bitcoin-siirrot tapahtuvat suoraan, ilman pankkeja tai luottokorttiyhtiöitä. Tämä tekee Bitcoinista nopean ja turvallisen maksutavan. Bitcoinin loi Satoshi Nakamoto -nimimerkki vuonna 2009.
Bitcoinien määrä on rajoitettu 21 miljoonaan. Tämä rajoitus luo niukkuutta, mikä tekee Bitcoinista arvonsäilyttäjän, kuten kulta. Bitcoinia käytetään turvallisena sijoituksena valuutta- ja talouskriiseissä. Bitcoinin uskotaan saavuttavan 21 miljoonan rajan vasta vuonna 2140.
Bitcoinilla voi tehdä suuria voittoja ostamalla ja myymällä oikeaan aikaan. Bitcoinin omistaminen on trendikästä, ja sen arvon kehitys on mielenkiintoista seurattavaa. Bitcoinin arvo voi muuttua paljon päivässä. Kuten muissakin kryptovaluutoissa, sen arvo voi nousta tai laskea nopeasti.
Bitcoin virallisena valuuttana?
Bitcoin on nykyään se tunnetuin virtuaalivaluutta. Se on hyväksytty useissa valtioissa vaihtoehtoisena valuuttana. Esimerkiksi El Salvador hyväksyi Bitcoinin viralliseksi valuutaksi dollarin ohella vuonna 2021. Myös Keski-Afrikan tasavalta otti vuonna 2022 Bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi. Ovatko nämä valtiot edelläkävijöitä? Todennäköisesti.
Nykyään Bitcoineilla voi ostaa esimerkiksi Tesla-autoja tai varata hotellihuoneita tietyistä palveluista. Useat nettikasinot ja vedonlyöntisivustot käyttävät myös tätä virtuaalivaluuttaa. Vaikka virtuaalivaluutta ei ole vielä osa jokapäiväistä elämäämme, olemme kuitenkin etenemässä siihen suuntaan nopeasti. Bitcoinin käyttömahdollisuudet hyödykkeiden ostamiseen ovat yllättävän monipuoliset.
Bitcoinin kurssi nyt (reaaliaikainen)
- BTCBitcoin
- Price68.515 €
- Change6,42%
- Marketcap1 T €
Bitcoinin arvo ja hintakehitys
Bitcoinin hinta on historian saatossa vaihdellut suuresti. Joskus sen hinnan heilahtelut ovat olleet jopa poikkeuksellisen suuria. Bitcoinin hinnan historiallinen data osoittaa, että sen arvossa esiintyy paljon vaihtelua. Tämän vuoksi Bitcoin ei välttämättä ole paras sijoituskohde erityisesti niille, jotka eivät kestä suuria arvonvaihteluita.
Bitcoinin arvon muutokset tapahtuvat nopeasti, ja se käyttäytyy eri tavalla kuin esimerkiksi osakkeet. Vuosien 2013 ja 2014 välillä Bitcoinin arvo ylitti 1000 euroa, ja vuoden 2017 lopussa arvo nousi lähes 20 000 dollariin. Vuoden 2017 huippua pidettiin korkeana, mutta marraskuussa 2021 (10.11.2021) Bitcoinin kurssi saavutti jopa 68 991 dollaria. Toisaalta, vuonna 2023 Bitcoinin arvo oli ”vain” 16 600 dollaria, mutta vuoden 2023 lopussa kurssi oli noussut jo 85%.
Bitcoinin arvonheilahtelut ovat tyypillisiä tälle virtuaalivaluutalle, ja ne voivat olla yksi syy sen suosioon. Kryptovaluuttoja, mukaan lukien Bitcoinia, on kritisoitu niiden herkkien kurssivaihtelujen vuoksi. Tämä on yksi syy, miksi suurimmat valtiot eivät ole toistaiseksi hyväksyneet kryptovaluuttoja virallisiksi valuutoiksi. Bitcoinin kurssiin vaikuttavat voimakkaasti erilaiset pankkikriisit ja maailmanpoliittinen tilanne, sekä negatiivisesti että positiivisesti.
Bitcoinin kurssiin ja arvoon vaikuttavat tekijät
Bitcoinin arvoon ja kurssiin vaikuttavat monet tekijät. Tässä seitsemän tärkeää tekijää, jotka vaikuttavat Bitcoinin kurssin heilahteluun:
- Bitcoinin kysyntä ja tarjonta
- Valuutan tulevaisuuden odotukset
- Teknologian kehittyminen
- Poliittiset päätökset ja muutokset
- Kilpailevien kryptovaluuttojen teknologia ja niiden markkinatilanne
- Tuotantokustannukset
- Perinteisten valuuttojen tilanne ja kehitys
Nämä tekijät vaikuttavat suurelta osin myös muiden kryptovaluuttojen arvon nousuihin ja laskuihin. Bitcoinin kurssi voi hetkessä nousta merkittävästi, mutta samalla on olemassa riski myös nopeasta kurssin laskusta.
Markkina-arvo
Bitcoinin nykyinen markkina-arvo on noin 583 miljardia euroa (10/2023). Markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta on Ethereum.
# | Coin | Price | Marketcap |
---|
Bitcoinin arvon määrittäminen tällä hetkellä
Bitcoinin ”todellista arvoa” on vaikea määrittää tarkasti, koska se perustuu pääasiassa kysynnän ja tarjonnan lakiin. Bitcoinin hinta muodostuu monista eri tekijöistä, jotka vaikuttavat sen käyttömahdollisuuksiin. Esimerkiksi yhden Bitcoinin arvo voi tänään olla 44 000 euroa, mutta huomenna se voi nousta 50 000 euroon tai laskea 40 000 euroon.
Bitcoinin kurssin heilahtelut voivat aiheuttaa rahallisia menetyksiä, mutta toisaalta monet myös voittavat rahaa näiden vaihteluiden ansiosta.
Digitaalinen kulta
Bitcoinin yksi suurimmista eduista on sen asema digitaalisena kultana. Kultaa arvostetaan fyysisenä omaisuutena, mutta sen liikuttelu ja logistiikka ovat haastavia. Fyysisen kullan kuljettaminen maasta toiseen on vaikeaa, kun taas Bitcoinin siirtäminen rajan yli on äärimmäisen helppoa ja tapahtuu digitaalisesti.
Bitcoinilla ja kullalla on yhteisiä ominaisuuksia, kuten rajallinen tarjonta, sijainnista riippumaton hallinnointi, hajautettu omistus ja helppo varmentaminen. Kullan arvon noustessa markkinoilla on esiintynyt enemmän väärennettyä kultaa, joka perustuu volframin piilotukseen kultaharkon sisällä. Bitcoinin väärentäminen sen sijaan ei ole mahdollista, mikä erottaa sen kullasta.
Bitcoinin edut kultaan verrattuna ovat nopea arvonsiirto, painottomuus, suoja väärennöksiltä, helppo jaettavuus pienempiin yksiköihin, edullinen varastointi ja logistiikka sekä suoja sensuuria vastaan. Bitcoin on myös varsin anonyymi valuutta, mikä lisää sen houkuttelevuutta verrattuna perinteisiin valuuttoihin ja sijoituskohteisiin, kuten kultaan.
Top 3 Bitcoin välittäjät 2024
Kotimainen Coinmotion tarjoaa käyttäjäystävällisen suomenkielisen alustan, joka tekee Bitcoin-sijoittamisen aloittamisen helpoksi. Muita hyviä vaihtoehtoja aloittelijoille ovat amerikkalaiset Kraken ja Coinbase. Kaikki nämä palvelut tarjoavat opastusta uusille sijoittajille, joten ne ovat erinomaisia valintoja. Kokeile rohkeasti!
Valitse kryptovaluuttojen vaihtopalvelu, joka vastaa parhaiten omia tarpeitasi. Ennen tilin avaamista on tärkeää tutustua huolellisesti eri palveluntarjoajien ominaisuuksiin. Tutki eri vaihtoehtoja ja sen jälkeen voit tehdä omat bitcoin-ostosi rauhassa.
1. Coinmotion
Coinmotion on suomalaisen fintech-yrityksen Prasos Oy:n tuote, jonka pääkonttori sijaitsee Jyväskylässä ja sivukonttoreita löytyy mm. Tampereelta ja Helsingistä. Yhtiön perustaja Henry Bradeon on tunnettu kryptoalan vaikuttaja sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Coinmotion on loistava valinta sekä aloittelijoille että kokeneemmille sijoittajille. Sivusto on suomenkielinen ja asiakaspalvelua saa tarvittaessa kotimaisella kielellä. Coinmotionilla on yli 8 vuoden kokemus kryptovaluuttojen turvallisesta ja luotettavasta välittämisestä. Tarjolla on viisi eri kryptovaluuttaa: bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin ja Stellar. Coinmotion toimii Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa.
2. Kraken
Kraken aloitti toimintansa Yhdysvalloissa vuonna 2011 ja on tunnettu perinteikäs treidausalusta. Vaikka Kraken ei ole yhtä suuri kuin Binance tai Coinbase, sillä on uskollinen asiakaskunta. Kraken palvelee myös EU-alueella, ja rahansiirrot onnistuvat helposti eurooppalaisten pankkien IBAN-maksuilla. Krakenin alusta tarjoaa monipuoliset instrumentit edistyneille sijoittajille ja on erityisen suosittu ammattimaisten digitaalisten omaisuuksien sijoittajien keskuudessa.
3. Coinbase
Coinbase perustettiin Kaliforniassa, Yhdysvalloissa vuonna 2012. Se on kerännyt käyttäjiltä kiitosta helppokäyttöisyydestään ja turvallisuudestaan. Toimitusjohtaja Brian Armstrong on alalla arvostettu hahmo. Coinbase on suunniteltu tarjoamaan helppo pääsy kryptovaluuttojen maailmaan ja on panostanut käyttäjäkokemukseen. Sen suosio kasvoi nopeasti, ja se saavutti miljoonan käyttäjän rajan jo kaksi vuotta perustamisensa jälkeen. Coinbasen menestys perustuu hyvään käyttäjäkokemukseen ja regulaatio-osaamiseen. Coinbase on julkinen pörssiyhtiö.
Bitcoin ja pitkä oppimäärä
Nyt kun Bitcoinin perusteet ovat selvillä, voidaan sukeltaa hieman syvemmälle tämän virtuaalivaluutan ominaisuuksiin ja toimintaan. Mitä enemmän tutustut tähän kryptovaluuttaan, sitä mielenkiintoisemmaksi tämä homma menee.
Kiehtovaa tietoa kyseisestä virtuaalivaluutasta, näillä tiedoilla kelpaa brassailla yhteisessä illanvietossa mikäli kryptovaluutta jostain syystä tulee puheeksi. Lompakkovertailu on aina kivaa!
Bitcoinin tarkoitus
Bitcoin haastaa vanhan järjestelmän kaikilla mahdollisilla tavoilla. Bitcoin on maailman ensimmäinen valuutta, jonka tarjonta on aidosti tiukkaan rajattu (21 miljoonaa kpl). Bitcoinin tarkoituksesta on olemassa useita tulkintoja, mutta yksi bitcoiniin liittyvä pysyvä teema on vapaus.
Bitcoinin alkulohkoon on kirjattu teksti: ”03/Jan/2009 Chancelor on brink of second bailout for banks”. Kyseinen teksti viittaa Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton mielipiteisiin ja mahdollisesti ajatuksiin bitcoinin taustalla. Satoshin voidaan tulkita vastustaneen keskuspankkijärjestelmää ja teorian mukaan tämä olisi ollut yksi suurin syy Bitcoinin kehittämiselle.
Vahvasti suojattu valuutta
Kuten filosofi ja tilastotieteilijä Nassim Nicholas Taleb lausui: “Antifragility is beyond resilience or robustness. The resilient resists shocks and stays the same; the antifragile gets better.” Bitcoin voidaan nähdä olevan antifragiili, tai antihauras järjestelmä, joka on jatkuvan hyökkäyksen kohteena. Kauniita sanoja, mutta näilläkin on oma tarkoituksensa Bitcoinin ajatusmaailmassa.
Bitcoin-verkon tietoturvaa testaavat jatkuvasti mm. hakkerit, louhijat sekä valtiotason toimijat. Nassimin antifragility-teorian mukaan mitä suurempi paine bitcoiniin kohdistuu, sitä kestävämmäksi bitcoin tulee. Bitcoinin kestävyyttä voi kuvata myös Lindy effect -teorialla. Lindy-efektin mukaan jokainen päivä, kuukausi ja vuosi bitcoinin aikajanalla lisää todennäköisyyttä verkon jatkumiselle myös tulevaisuudessa.
Ekosysteemi
Bitcoinin ekosysteemi käsittää itse valuutan lisäksi ns. toisen kerroksen sovellukset. Näitä ovat mm. Lightning-verkko eli salamaverkko ja sivuketjut. Liquid on esimerkki sivuketjusta, jonka avulla bitcoin-verkkoa voidaan laajentaa sisältämään lohkoketjuun liitetyt omaisuusluokat.
Bitcoinille tärkeä layer 2-sovellus on Liquid. Blockstream-yhtiön kehittämän Liquid-verkon volyymi ylitti vuoden 2020 ensimmäisen kvartaalin aikana ensimmäistä kertaa Lightning-verkon volyymin. Liquid-teknologia mahdollistaa omaisuuserien (vakausvaluutat, tokenit) transaktiot sivuketjussa ja lisäksi Liquid tarjoaa myös nopeat sekä yksityiset transaktiot.
Hajautus
Bitcoinilla on laajin hajautettu louhintateho ja konservatiivisin hallintomuoto. Sekä Bitcoin-ekosysteemi että sen käyttäjät, louhijat ja infrastruktuuri on tehokkaasti hajautettu. Hajautus tuo bitcoinille monia etuja. Keskitettyihin malleihin liittyy aina yksittäinen johto, joka on helppo ottaa kohteeksi. Bitcoin toimii tämän suhteen päinvastaisella tavalla.
Infrastruktuuri
Bitcoin-infrastruktuuri käsittää bitcoinin käyttäjät, investoijat, louhijat, pörssit, treidaajat ja instituutiot. Bitcoin on harkittua peliteoriaa noudattava ekosysteemi, jossa eri osapuolet ylläpitävät järjestelmää työskentelemällä samalla sekä omaksi hyödykseen että ekosysteemin edun vuoksi.
Likviditeetti
Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat keskenään vahvassa korrelaatiossa, johtuen bitcoinin dominoivasta markkina-asemasta. Bitcoin on markkinalle likviditeetin lähde ja muita kryptovaluuttoja ostetaan yleensä siirtämällä varat bitcoinin kautta. Bitcoinilla on myös erittäin likvidi johdannaismarkkina. Nasdaq arvioi johdannaismarkkinan volyymin nousseen 2,75 biljoonaan euroon vuonna 2019, päivävolyymin ollessa keskimäärin 7,79 miljardia euroa.
Niukkuus
Bitcoinin tarjonta on erittäin niukkaa, rajattu 21 miljoonaan yksikköön. Erityisesti keskuspankkien määrällisen elvytyksen (quantitative easing) lisääntyessä bitcoinin määrällinen niukkuus kulkee vastavirtaan yleisen konsensuksen kanssa. Keskupankkien toimeenpanema määrällinen elvytys saattaa tehota talouden tasapainotukseen lyhyellä tähtäimellä, mutta altistaa valuutat inflaatioriskile.
Tarina ja myytti
Bitcoin on tarinankerrollinen mestariteos. Mystinen Satoshi Nakamoto, ennenäkemätön arvonnousu, lupaus yksilönvapaudesta ja täysin uusi lähestymiskulma rahaan. Bitcoin on kaikkea tätä. Satoshin identiteetistä liikkuu monia eri teorioita. Todennäköisimpänä pidetään sitä, että Satoshi toimi pääasiassa itse, muutamien avustajien kanssa. On spekuloitu, että bitcoinin taustalla olisi kehittynyt tietokoneohjelma tai tekoäly. Erään teorian mukaan bitcoin on jonkun tiedusteluorganisaation luoma.
Tekninen yksinkertaisuus
Vaikka bitcoinin ekosysteemi saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, on sen tekninen rakenne suhteellisen yksinkertainen. Bitcoinin alkuvaiheessa käyttäjät pystyivät louhimaan bitcoin-yksiköitä aivan tavallisen kotitietokoneen avulla. Sittemmin louhinta on keskittynyt ASIC-laitteille ja ammattimaisempaan operointiin.
Bitcoin-automaatit
Bitcoineja voi ostaa kätevästi myös automaatista. Tällä hetkellä ainoa ATM-operaattori Suomessa on Bittimaatti, jonka toimintaa hallinnoi Prasos Oy. Bittimaatilla on kattava verkosto automaatteja, joista 4 on pääkaupunkiseudulla. Pk-seudun lisäksi automaatteja on Turussa, Lahdessa, Seinäjoella, Kittilän Levillä, Porissa, Rovaniemellä, Haminassa, Lappeenrannassa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.
Bittimaattien osto- ja myyntirajat ovat 5000 ja 10 000 euroa kevyellä tunnistautumisella verkkopankin kautta. Coinmotion-tilin välityksellä osto- ja myyntirajoja ei ole. Bittimaatin toimii Suomen Finanssivalvonnan regulaation piirissä.
OTC-kauppa
Bitcoinin ostaminen onnuistuu myös OTC-kaupan (engl. Over-The-Counter) kautta, jolloin ostaja ja myyjä suorittavat transaktion usein yksityisesti, ilman kolmansia tahoja. OTC-kaupassa bitcoinia voi vaihtaa käteisen tai tilisiirron välityksellä.
OTC-kaupankäynnille on olemassa myös useita alustoja, tunnetuin niistä lienee suomalainen LocalBitcoins, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa. Muita suurehkoja OTC-alustoja ovat mm. Paxful ja hajautettu pörssi Bisq. Näistä LocalBitcoinsin volyymi oli pitkään täysin dominoiva, viime aikoina Paxful on nostanut markkinaosuuttaan paljon. Bisq on edelleen suhteellisen pieni pelaaja markkinoilla.
Kahden vastapuolen välisen OTC-kaupan transaktiot eivät tallennu osaksi perinteisten pörssien volyymia, joten vaihdon määrän mittaus on vaikeahkoa. Monet asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että OTC-markkina on kooltaan suurempi kuin pörssien volyymi. Lisäksi OTC-kaupassa bitcoinia on mahdollista treidata myös lohkoketjun ulkopuolella (off-chain), tällöin itse lohkoketjuun ei jää jälkiä transaktiosta. Kahden yksityisen osapuolen välillä käydyissä kaupoissa on syytä noudattaa asianmukaista huolellisuutta (engl. due diligence) ja yleistä varovaisuutta.
Bitcoinin louhinta
Uudet bitcoinit syntyvät louhintaprosessin tuloksena. Louhinnan tehtävänä on sekä uusien bitcoinien tuotanto että bitcoin-järjestelmän turvallisuuden säilyttäminen. Louhintaa tarvitaan johtuen Bitcoinin käyttämästä konsensusalgoritmista, joka on nimeltään Proof of Work (PoW) eli työntunniste.
PoW:n toiminta vaatii valtavasti työtä, mikä tarkoittaa käytännössä tietokoneen laskentatehoa. Louhijat yrittävät ratkaista työssään erittäin monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä. Lopulta yksi louhija löytää oikean ratkaisuun ja saa kunnian uuden lohkon luomisesta. Suoritetusta työstä louhija saa palkinnoksi uusia bitcoineja.
Bitcoinin louhintateho on pitkälle keskittynyt Kiinaan, jossa on arviolta 65 % louhintatehosta. Louhinnan keskittyminen on herättänyt kritiikkiä, koska monet pelkäävät Kiinan dominanssin olevan haitallista verkolle. 2020 alussa trendi on kuitenkin ollut louhintatehon siirtymisessä poispäin Kiinasta, erityisesti Pohjois-Amerikan suuntaan.
Bitcoin usein kysytyt kysymykset
Satoshi Nakamoton tai tuon nimimerkin luoma Bitcoin on ollut jättimenestys. Se, että tätä valuuttaa voi ostaa käytännössä ihan missä tahansa, tekee Bitcoinista erittäin jännittävän sijoituskohteen. Toki voit menettää rahaa sijoittamalla Bitcoiniin, mutta niin voit tehdä monen muunkin sijoituskohteen osallta. Rahan menettäminen ei kuitenkaan ole se lähtökohta tässä, vaan oikea-aikaiset myynnit ja ostot voivat nostaa sinunkin virtuaalivaluuttasalkun arvoa.
Bitcoin hertättää luonnollisesti paljon kysymyksiä ja ihan kaikkiin kysymyksiin ei tietenkään ole vastauksia. Tässä kuitenkin muutama yleisin kysymys ja myös ne vastaukset näihin.
Mikäli sinulla heräsi mielenkiinto bitcoinia ja muita kryptoja kohtaan tämän sivuston myötä, tutustu lisää aiheeseen ja hanki itsellesi bitcoineja luoettavilta toimijoilta.
Bitcoinin arvo vaihtelee koko ajan. Bitcoin voi olla arvoltaan oikeastaan mitä tahansa, tämän sivun päivityshetkellä voidaan todeta arvon olevan useita kymmeniä tuhansia euroja. Katso tältä sivulta viimeisin pörssinoteeraus.
Kyllä voi, mutta tuolloin kaupan tulee hyväksyä ostot bircoinilla. Näitä verkkosivustoja on vielä suhteellisen harvassa, mutta toki yleistymässä tämäkin. Suomessa voit ostaa mm. ruokaa tai muita käyttötavaroita tai esimerkiksi lakipalveluita kryptorahalla.
Tähän löydät vastauksen päivittyvistä kaavioistamme Bitcoinin kurssi päivittyy säännöllisin väliajoin. Katso siis sivuiltamme mikä on Bitcoin kurssi tällä hetkellä.
Kyllä. Nämä ovat osoittautuneet varsin turvalliseksi vaihtoehdoiksi, joskin jokaisen pitää huomioida se, että nopeilla kurssivaihteluilla voi menettää rahaa. Mutta turvallisuustekijöiden puolesta nämä valuutat ovat erittäin turvallisia.
Monet pitävät eri kryptovaluuttoja kultaan verrattavina sijoituskohteina. Kullalla ja kryptovaluutoilla on samankaltaisia piirteitä esim. kriisitilanteiden osalta. Kryptovaluutat ovat kuitenkin kultaa helpompaa varastoida ja liikuttaa.