Bitcoin (tunnus: BTC, XBT, tai ฿) on maailman suosituin ja tunnetuin kryptovaluutta. Vuonna 2009 luodun bitcoinin luomistarinan taustalla on Satoshi Nakamoto -niminen henkilö tai ryhmä. Kun puhutaan virtuaalivaluutasta, monelle tulee ensimmäiseksi mieleen juuri Bitcoin. Bitcoinin lisäksi maailmalla on kuitenkin tuhansia erilaisia virtuaalivaluuttoja.
Bitcoin siirrot tapahtuvat ilman välikäsiä eli pankkia. Bitcoinien kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan. Näin bitcoineista on synnynnäistä niukkuutta ja tekee bitcoinista kullan kaltaisen arvonsäilyttäjän. Bitcoinin arvellaan saavuttavan tuon 21 miljoonan määrän vasta vuonna 2140, joten aikaa tähän maksimimäärän saavuttamiseen on vielä ihan reippaasti.
Bitcoineilla voi ostaa vaikkapa Teslan tai varata hotellihuoneen (Expedia). Moni nettikasino ja vedonyöntisivusto toimii myös tämän virtuaalivalutan avulla. Bitcoin ei ole vielä yleisesti käytössä maksuvälineenä, mutta jatkossa tämä kryptovaluutta tulee olemaan yhä isommassa asemassa yhteiskunnassamme. Siinä missä käteinen on pikku hiljaa häviämässä maailmasta, virtuaalivaluutat ottavat valtaa.
Bitcoin kurssi nyt (reaaliaikainen)
- BTCBitcoin
- Price25.118 €
- Change0,56%
- Marketcap487 B €
Bitcoinin hintakehitys ja arvo
Bitcoinin hinta on vaihdellut huomattavasti historian aikana ja joskus heilahtelut ovat olleet varsin suuria. Bitcoinin hinnassa on siis historiallisen datan perusteella paljon volatiliteettia. Volatiliteetti johtuu bitcoinin osittain spekulatiivisesta luonteesta ja siitä, ettei bitcoin-markkinaa ole ollut reguloitu. Perinteisten arvopapereiden ja johdannaisten volatiliteettia pyritään usein rajoittamalla niiden vapaata kaupankäyntiä. Toisin sanoen Bitcoinin arvon heilahtelut ovat varsin nopeita ja se toimii eri lailla kuin esimerkiksi osakkeen arvo.
Bitcoinin hintakehitys on noudattanut tiettyä aaltoliikettä. Myös bitcoinin puoliintumisen on teorisoitu vaikuttavan bitcoinin markkinasykleihin. Bitcoinin ensimmäinen tunnettu härkämarkkina voidaan katsoa olleen vuosien 2013 ja 2014 välillä, jolloin bitcoinin arvo ylitti 1000 euron rajan. Tässä näet kurssiheilahtelun viimeisen vuoden aikana. Ei mitään tasaisen varmaa kulkua vaan melkoista vuoristorataa. Tyypillistä arvonheilahtelua Bitcoinille, mutta ehkä tämä onkin yksi niistä asioista miksi Bitcoin on juuri niin suosittu virtuaalivaluutta?
Markkina-arvo
Bitcoinin nykyinen markkina-arvo on noin 800 miljardia euroa (03/2022). Markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta on Ethereum.
# | Coin | Price | Marketcap |
---|
Bitcoinin arvon määrittäminen
Bitcoinin ”oikeaa arvoa” on käytännössä mahdotonta määrittää, minkä takia se perustuukin käytännön tasolla pelkästään kysynnän ja tarjonnan lakiin. Tämän takia bitcoinin hinta muodostuu monesta eri tekijästä, jotka esimerkiksi vaikuttavat bitcoinin käyttömahdollisuuksiin. Yhden Bitcoinin arvo voi tänään olla 44 000 euroa ja huomenna kurssi voi nousta vaikkapa 50 000 euroon tai laskea 40 000 euroon.
Digitaalinen kulta
Yksi bitcoinin suurimmista eduista on sen asema digitaalisena kultana. Kulta on hyvä omaisuusluokka fyysisesti säilytettynä, mutta sen liikutettavuus ja logistiikka on haasteellista. Fyysinen kulta on myös vaikea kuljettaa rajan yli toiseen maahan, bitcoinin siirto rajan yli on äärimmäisen helppoa.
Yhtenäisiä ominaisuuksia bitcoinille ja kullalle ovat: rajattu tarjonta, lokaatioriippumaton hallittavuus, hajautettu omistus ja helppo verifiointi. Kullan arvon noustessa markkinoilla on näkynyt entistä enemmän myös väärennettyä kultaa, joka perustuu volframin piilotukseen kultaharkon sisään. Bitcoinin väärentäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, joten tässä mielessä Bitcoin ja kulta eroavat ratkaisevasti toisistaan.
Bitcoinin edut kultaan nähden ovat nopea arvonsiirto, painottomuus, suoja väärennöksiä vastaan, helppo jaettavuus pienempiin yksiköihin, edullinen varastointi ja logistiikka, sekä suoja sensuuria vastaan.
Bitcoin ja pitkä oppimäärä
Nyt kun Bitcoinin perusteet ovat selvillä, voidaan sukeltaa hieman syvemmälle tämän virtuaalivaluutan ominaisuuksiin ja toimintaan. Mitä enemmän tutustut tähän kryptovaluuttaan, sitä mielenkiintoisemmaksi tämä homma menee. Kiehtovaa tietoa kyseisestä virtuaalivaluutasta, näillä tiedoilla kelpaa brassailla yhteisessä illanvietossa mikäli kryptovaluutta jostain syystä tulee puheeksi. Lompakkovertailu on aina kivaa!
Eetos ja tarkoitus
Bitcoin haastaa vanhan järjestelmän kaikilla mahdollisilla tavoilla. Bitcoin on maailman ensimmäinen valuutta, jonka tarjonta on aidosti tiukkaan rajattu (21 miljoonaa kpl). Bitcoinin tarkoituksesta on olemassa useita tulkintoja, mutta yksi bitcoiniin liittyvä pysyvä teema on vapaus. Bitcoinin alkulohkoon on kirjattu teksti: ”03/Jan/2009 Chancelor on brink of second bailout for banks”. Kyseinen teksti viittaa Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton mielipiteisiin ja mahdollisesti ajatuksiin bitcoinin taustalla. Satoshin voidaan tulkita vastustaneen keskuspankkijärjestelmää ja tämä olisi ollut yksi suurin syy Bitcoinin kehittämiselle.
Antihauraus
Kuten filosofi ja tilastotieteilijä Nassim Nicholas Taleb lausui: “Antifragility is beyond resilience or robustness. The resilient resists shocks and stays the same; the antifragile gets better.” Bitcoin voidaan nähdä olevan antifragiili, tai antihauras järjestelmä, joka on jatkuvan hyökkäyksen kohteena. Kauniita sanoja, mutta näilläkin on oma tarkoituksensa Bitcoinin ajatusmaailmassa.
Bitcoin-verkon tietoturvaa testaavat jatkuvasti mm. hakkerit, louhijat sekä valtiotason toimijat. Nassimin antifragility-teorian mukaan mitä suurempi paine bitcoiniin kohdistuu, sitä kestävämmäksi bitcoin tulee. Bitcoinin kestävyyttä voi kuvata myös Lindy effect -teorialla. Lindy-efektin mukaan jokainen päivä, kuukausi ja vuosi bitcoinin aikajanalla lisää todennäköisyyttä verkon jatkumiselle myös tulevaisuudessa.
Ekosysteemi
Bitcoinin ekosysteemi käsittää itse valuutan lisäksi ns. toisen kerroksen sovellukset. Näitä ovat mm. Lightning-verkko eli salamaverkko ja sivuketjut. Liquid on esimerkki sivuketjusta, jonka avulla bitcoin-verkkoa voidaan laajentaa sisältämään lohkoketjuun liitetyt omaisuusluokat. Bitcoinille tärkeä layer 2-sovellus on Liquid. Blockstream-yhtiön kehittämän Liquid-verkon volyymi ylitti vuoden 2020 ensimmäisen kvartaalin aikana ensimmäistä kertaa Lightning-verkon volyymin. Liquid-teknologia mahdollistaa omaisuuserien (vakausvaluutat, tokenit) transaktiot sivuketjussa ja lisäksi Liquid tarjoaa myös nopeat sekä yksityiset transaktiot.
Hajautus
Bitcoinilla on laajin hajautettu louhintateho ja konservatiivisin hallintomuoto. Sekä Bitcoin-ekosysteemi että sen käyttäjät, louhijat ja infrastruktuuri on tehokkaasti hajautettu. Hajautus tuo bitcoinille monia etuja. Keskitettyihin malleihin liittyy aina yksittäinen johto, joka on helppo ottaa kohteeksi. Bitcoin toimii tämän suhteen päinvastaisella tavalla.
Infrastruktuuri
Bitcoin-infrastruktuuri käsittää bitcoinin käyttäjät, investoijat, louhijat, pörssit, treidaajat ja instituutiot. Bitcoin on harkittua peliteoriaa noudattava ekosysteemi, jossa eri osapuolet ylläpitävät järjestelmää työskentelemällä samalla sekä omaksi hyödykseen että ekosysteemin edun vuoksi.
Likviditeetti
Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat keskenään vahvassa korrelaatiossa, johtuen bitcoinin dominoivasta markkina-asemasta. Bitcoin on markkinalle likviditeetin lähde ja muita kryptovaluuttoja ostetaan yleensä siirtämällä varat bitcoinin kautta. Bitcoinilla on myös erittäin likvidi johdannaismarkkina. Nasdaq arvioi johdannaismarkkinan volyymin nousseen 2,75 biljoonaan euroon vuonna 2019, päivävolyymin ollessa keskimäärin 7,79 miljardia euroa.
Niukkuus
Bitcoinin tarjonta on erittäin niukkaa, rajattu 21 miljoonaan yksikköön. Erityisesti keskuspankkien määrällisen elvytyksen (quantitative easing) lisääntyessä bitcoinin määrällinen niukkuus kulkee vastavirtaan yleisen konsensuksen kanssa. Keskupankkien toimeenpanema määrällinen elvytys saattaa tehota talouden tasapainotukseen lyhyellä tähtäimellä, mutta altistaa valuutat inflaatioriskile.
Tarina ja myytti
Bitcoin on tarinankerrollinen mestariteos. Mystinen Satoshi Nakamoto, ennenäkemätön arvonnousu, lupaus yksilönvapaudesta ja täysin uusi lähestymiskulma rahaan. Bitcoin on kaikkea tätä. Satoshin identiteetistä liikkuu monia eri teorioita. Todennäköisimpänä pidetään sitä, että Satoshi toimi pääasiassa itse, muutamien avustajien kanssa. On spekuloitu, että bitcoinin taustalla olisi kehittynyt tietokoneohjelma tai tekoäly. Erään teorian mukaan bitcoin on jonkun tiedusteluorganisaation luoma.
Tekninen yksinkertaisuus
Vaikka bitcoinin ekosysteemi saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, on sen tekninen rakenne suhteellisen yksinkertainen. Bitcoinin alkuvaiheessa käyttäjät pystyivät louhimaan bitcoin-yksiköitä aivan tavallisen kotitietokoneen avulla. Sittemmin louhinta on keskittynyt ASIC-laitteille ja ammattimaisempaan operointiin.
Parhaat palvelut Bitcoinien ostamiseen 2022
Kotimainen Coinmotion tarjoaa helppokäyttöisen suomenkielisen alustan, jota kautta aloittelijan on helppoa tehdä ensimmäinen bitcoin-sijoituksensa. Kotimaisten palveluntarjoajien lisäksi hyvä vaihtoehto vasta-alkajalle on myös amerikkalaiset Kraken ja Coinbase. Kaikkien näiden palveluntarjoajien ominaisuuksiin kuuluu uusien sijoittajien opastus ja opettaminen, joten vahva suositus näille. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!
Kryptovaluuttojen vaihtopalveluksi kannattaa valita parhaiten omia tarpeita vastaava palvelu. Ennen tilin avaamista on hyvä perehtyä huolella eri palveluiden tarjoamiin ominaisuuksiin.
1. Coinmotion
Coinmotion-pörssin taustalla vaikuttaa suomalainen fintech-yritys Prasos, jonka pääkonttori on Jyväskylässä. Lisäksi Prasoksella on sivutoimipisteitä mm. Tampereella ja Helsingissä. Yhtiön perustaja Henry Bradeon on tunnettu alan vaikuttaja kotimaassa ja ulkomailla, yhtiön koko henkilöstöltä löytyy laaja-alaista kokemusta kryptovaluuttojen parissa työskentelystä.
Coinmotion on erittäin hyvä valinta niin aloittelijalle, kuin hieman kokeneemmallekin kryptosijoittajalle. Sivusto on suomenkielinen ja tarvittaessa saat myös apua kotimaisella kielellä asiakaspalvelun kautta. Coinmotionilla on yli 8 vuoden kokemus kryptovaluuttojen turvallisesta ja luotettavasta välittämisestä.
Yhtiön valikoimaan kuuluu tänä päivänä viisi eri kryptovaluuttaa, joita ovat bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) ja Stellar (XLM). Ennen sijoituspäätöksen tekemistä kannattaa aina tutustua huolellisesti mahdolliseen sijoituskohteeseen ja ymmärtää kryptomarkkinoiden keskeiset lainalaisuudet. Coinmotion toimii Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa.
2. Kraken
Kraken-pörssin tarina alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2011 ja se on erittäin perinteikäs treidausalusta. Kraken ei ole kooltaan aivan yhtä iso kuin volyymi-johtajat Binance ja Coinbase, mutta sillä on huomattavan vannoutunut asiakassegmentti.
Kraken toimii myös EU-alueella ja varojen siirto sinne onnistuu IBAN-maksuilla nopeasti eurooppalaisten pankkien välityksellä. Krakenin alusta tarjoaa todella monipuoliset instrumentit erityisesti kehittyneemmän sijoittajan tarpeisiin. Kraken onkin erityisen suosittu ammattimaisten digital assets-sijoittajien keskuudessa.
3. eToro
eToro on vuonna 2007 perustettu treidaussivusto, jonka kautta voi ostaa ja myydä kryptovaluuttoja sekä muita treidaustuotteita. eTorolla on yli 15 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman, ja se kasvattaa suosiotaan myös Suomessa.
eToron valikoimissa on monia eri kryptovaluttoja. Tunnetuimpien kryptovaluuttojen (Bitcoin, Ethereum, Litecoin jne.) lisäksi kauppaa voi tehdä lähes sadalla muullakin kryptovaluutalla. Osto- ja myyntitoimeksiantoja voi tehdä varsinaisilla poleteilla kryptovaluutta-alustan kautta, minkä lisäksi kauppaa voi tehdä myös johdannaistuotteilla.
Ohjelmisto on helppokäyttöinen, joten se soveltuu myös aloittelijoiden käyttöön. eToron käyttäjä saa sijoittamisen tueksi paljon tietoa järjestelmästä sekä muilta sijoittajilta ja kaupankävijöiltä. eToron plussiin lukeutuu myös kätevä CopyPortfolio-toiminto, jonka avulla voi napata käyttöönsä kokeneiden sijoittajien portfolioita.
eToro on saanut kiitosta edullisista hinnoistaan. Kryptovaluuttojen ostamisesta ja myymisestä peritään minimissään 0,75 prosentin palkkio.
4. Coinbase
Coinbasen tarina sai alkunsa vuonna 2012 Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Coinbase on saanut perustamisestaan lähtien erinomaista palautetta asiakkailtaan. Asiakkaat ovat kiitelleet etenkin palvelun helppokäyttöisyyttä ja turvallisuutta.
Yhtiön toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Brian Armstrong, joka nauttii huomattavaa arvostusta toimialalla. Coinbase perustettiin aikanaan helpon pääsyn vaihtoehdoksi kryptovaluuttojen maailmaan ja se onkin panostanut huomattavasti käyttäjäkokemukseen (engl. user experience, UX). Yhtiö pitää tästä periaatteestaan kiinni yhä tänäkin päivänä.
Coinbasesta tuli pian perustamisensa jälkeen erittäin suosittu palvelu kryptosijoittajien keskuudessa. Coinbase rikkoi miljoonan käyttäjän rajan vuonna 2014, eli ainoastaan kaksi vuotta yhtiön perustamisen jälkeen. Täytyy muistaa, että vuonna 2014 kryptosijoittajia oli huomattavasti vähemmän kuin tänä päivänä, joten miljoonan käyttäjän saavuttaminen oli tuohon aikaan suuri saavutus. Coinbasen menestys on perustunut erityisesti hyvään käyttäjäkokemukseen ja regulaatio-osaamiseen.
Talouteni.fi tekemä Bitcoin artikkeli suosittelee myös yllä olevia palveluita.
Bitcoin-automaatit
Bitcoineja voi ostaa kätevästi myös automaatista. Tällä hetkellä ainoa ATM-operaattori Suomessa on Bittimaatti, jonka toimintaa hallinnoi Prasos Oy. Bittimaatilla on kattava verkosto automaatteja, joista 4 on pääkaupunkiseudulla. Pk-seudun lisäksi automaatteja on Turussa, Lappeenrannassa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.
Bittimaattien osto- ja myyntirajat ovat 5000 ja 10 000 euroa kevyellä tunnistautumisella verkkopankin kautta. Coinmotion-tilin välityksellä osto- ja myyntirajoja ei ole. Bittimaatin toimii Suomen Finanssivalvonnan regulaation piirissä.
OTC-kauppa
Bitcoinin ostaminen onnuistuu myös OTC-kaupan (engl. Over-The-Counter) kautta, jolloin ostaja ja myyjä suorittavat transaktion usein yksityisesti, ilman kolmansia tahoja. OTC-kaupassa bitcoinia voi vaihtaa käteisen tai tilisiirron välityksellä.
OTC-kaupankäynnille on olemassa myös useita alustoja, tunnetuin niistä lienee suomalainen LocalBitcoins, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa. Muita suurehkoja OTC-alustoja ovat mm. Paxful ja hajautettu pörssi Bisq. Näistä LocalBitcoinsin volyymi oli pitkään täysin dominoiva, viime aikoina Paxful on kuitenkin nostanut markkinaosuuttaan paljon. Bisq on edelleen suhteellisen pieni pelaaja markkinoilla.
Kahden vastapuolen välisen OTC-kaupan transaktiot eivät tallennu osaksi perinteisten pörssien volyymia, joten vaihdon määrän mittaus on vaikeahkoa. Monet asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että OTC-markkina on kooltaan suurempi kuin pörssien volyymi. Lisäksi OTC-kaupassa bitcoinia on mahdollista treidata myös lohkoketjun ulkopuolella (off-chain), tällöin itse lohkoketjuun ei jää jälkiä transaktiosta. Kahden yksityisen osapuolen välillä käydyissä kaupoissa on syytä noudattaa asianmukaista huolellisuutta (engl. due diligence) ja yleistä varovaisuutta.
Bitcoinin louhinta
Uudet bitcoinit syntyvät louhintaprosessin tuloksena. Louhinnan tehtävänä on sekä uusien bitcoinien tuotanto että bitcoin-järjestelmän turvallisuuden säilyttäminen. Louhintaa tarvitaan johtuen Bitcoinin käyttämästä konsensusalgoritmista, joka on nimeltään Proof of Work (PoW) eli työntunniste. PoW:n toiminta vaatii valtavasti työtä, mikä tarkoittaa käytännössä tietokoneen laskentatehoa. Louhijat yrittävät ratkaista työssään erittäin monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä. Lopulta yksi louhija löytää oikean ratkaisuun ja saa kunnian uuden lohkon luomisesta. Suoritetusta työstä louhija saa palkinnoksi uusia bitcoineja.
Bitcoinin louhintateho on pitkälle keskittynyt Kiinaan, jossa on arviolta 65 % louhintatehosta. Louhinnan keskittyminen on herättänyt kritiikkiä, koska monet pelkäävät Kiinan dominanssin olevan haitallista verkolle. 2020 alussa trendi on kuitenkin ollut louhintatehon siirtymisessä poispäin Kiinasta, erityisesti Pohjois-Amerikan suuntaan.