Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH)

Ethereum

Ethereum (tunnus: ETH) on markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurin kryptovaluutta ja sen rakenne poikkeaa huomattavasti bitcoinista. Siinä missä bitcoinin fokus on nykyään arvonsäilytys (Store-of-Value, SoV), Ethereumin kulma on toimia alustana hajautetuille applikaatioille (Decentralized Application, dapp).

Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, tällä viitataan erilaisiin älysopimuksiin ja niiden toiminnallisuuteen.

Etheriumia pidetään omana ekosysteeminä, älysopimusalustana tai käyttöjärjestelmänä hajautetuille sovelluksille. Käytännössä kuka tahansa voi luoda käyttöjärjestelmän päälle em. toimintoja. Lohkoketjua ylläpitävät Bitcoinin tapaan valuutan louhijat. Louhijoista luovuttiin kuitenkin vuoden 2022 aikana.

Ethereumin perustivat vuonna 2015 Vitalik Buterin sekä Gavin Wood. Vitalik hahmotteli Ethereumin whitepaper-luonnoksen alunperin jo vuonna 2013. Isolle yleisölle Ethereum tuli tutuksi vuoden 2017 ICO-huuman myötä. Varsinainen läpilyönti tapahtui vuoden 2020 DeFi-buumin kautta ja viimeisin huipputapahtuma on ollut NFT-buumi vuoden 2021 aikana. Näistä lisää hieman myöhemmin.

Vitalik Buterinin vahva näkemys oli, että kryptovaluutta-ala tarvitsee uuden applikaatioalustan. Hän halusi aluksi laajentaa bitcoinia omalla ohjelmointikielellä. Lisäksi hän halusi nähdä bitcoinin olevan enemmän kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Ethereum järjesti joukkorahoituskierroksen (crowdfunding round), jossa se keräsi vähän alle 20 miljoonaa dollaria.

Ethereumin isoimpia kilpailijoita ovat mm.Cardano, BNB Chain ja Solana.

Osta Ethereum (ETH) helposti ja nopeasti

  • Suomalainen, finanssivalvonnan valtuuttama ja valvoma maksulaitos
  • Valikoimissa kaikki suosituimmat kryptovaluutat
  • Ilmainen tili ja alhaiset kaupankäyntikustannukset

Ethereum kurssi (live)

  • ETH
    Ethereum
  • Price
    3.213
  • Change
    4,32%
  • Marketcap
    386 B

Ethereum, Ether ja ETH

Ethereumilla tarkoitetaan usein kryptovaluuttaa, jonka lyhenne on ETH. Kyseisen kolikon nimi on Ether, siinä missä Ethereum tarkoittaa koko ekosysteemiä ja projektia. Ether toimii Ethereum-alustan virtuaalisena polttoaineena, eli sen avulla maksetaan mm. transaktiot sekä älysopimusten käyttö. Jo Ethereumin rahoituskierros ja lanseeraus keräsivät huomiota kryptovaluuttaskenessä, mutta varsinainen läpimurto julkisuuteen tapahtui vuoden 2016 DAO-projektin myötä.

Ethereum buumit

Toistaiseksi Ethereumin maineikkaaseen historiaan on sisältynyt kolme isompaa buumia. Seuraava on varmasti jo näköpiirissä, mutta näistä Ethereum tunnetaan tähän saakka. ICO, DeFI ja NFT -buumit eivät varmasti sano kaikille yhtään mitään, mutta koitetaan selvittää mitä nämä oikein tarkoittavat.

ICO -buumi

Keväällä 2017 kestänyt ICO-buumi kesti noin vuoden ajan. Tämän buumin aikana kurssi nousi aina 1432 dollariin saakka, seuraavan kerran kyseinen ”rajapyykki” ylitettiin vasta kolmen vuoden kuluttua.

ICO joukkorahoitus lanseerattiin Ethereum-alustalla ja tämä räjäytti ensimmäistä kertaa potin. Vuoden 2017 aikana Ethereumin arvo lähestyi jopa Bitcoinin arvoa. Tämä olikin ensimmäisiä hetkiä kun joku virtuaalivaluutta oikeasti haastaa Bitcoinia. Ja tästä hetkestä alkaen niitä haastajia on riittänyt.

DeFi -buumi

Ethereum alustan päälle rakennetut sovellukset saivat kevään 2020 jälkeen miljoonia käyttäjiä. Decentralized Finance eli hajautetut finanssipalvelut toimivat itsenäisesti älysopimusten avulla ja käyttäjällä on näissä mahdollisuus kommunikoida oman Web3-lompakkonsa avulla. Tämä oli käänteentekevää ja aiheuttikin ison buumin käyttäjien keskuudessa.

NFT -buumi

Yksilöllisen tokenin luominen oli tämän buumin keskiössä. NFT eli Non-Fungible Token mahdollistaa mm. digitaalisen taiteen ostamisen ja tämän voi tallettaa omaan kryptolompakkoon. Ensimmäisiä NFT-buumin silmuja nähtiin kevään 2021 aikana, mutta saman vuoden lopussa homma räjähti isosti. Joidenkin sijoittajien kerrotaan maksaneen miljoonia erilaisista taideteoksista.

Hakkerointi ja jakautuminen

DAO oli ensimmäinen valtavirtasuosioon noussut hajautetusti hallinnoitu itsenäinen organisaatio (Decentralized Autonomous Organization). DAO oli erittäin kunnianhimoinen projekti ja sisälsi ennennäkemättömiä ratkaisuja liittyen omaisuuserien hallinnointiin, äänestykseen ja regulaatioon. DAO:n lähdekoodi sisälsi ikävä kyllä kriittisiä haavoittuvuuksia, joita hyödyntämällä anonyymi hakkeri onnistui saamaan hallintaansa 3,6 miljoonaa ETH:ta eli noin kolmanneksen DAO:n koko varallisuudesta (11,5M ETH). Hakkeroidun omaisuuden arvo oli vuonna 2016 noin 50 miljoonaa dollaria.

Ethereum-yhteisö järkyttyi hakkeroinnista, eikä tilanteessa etenemisestä päästy yhteisymmärrykseen. Lopulta asia päätettiin korjata tekemällä niin sanottu hard fork (kova ohjelmistopäivitys), jossa DAO:n varallisuus siirrettiin varalompakkoon ja eteenpäin alkuperäisille sijoittajille. Osa Ethereum-aktiiveista ei hyväksynyt lohkoketjun (ETH) ohjelmistopäivitystä, ja he päättivät jatkaa edelleen vahan ketjun tukemista, jolloin syntyi Ethereum Classic (ETH). Ethereum jakautui siis kahteen lohkoketjuun, jotka toimivat tänäkin päivänä: Ethereum (ETH) ja Ethereum Classic (ETC).

Vuonna 2017 Ethereumin nousukiito jatkui ICO-rahoituskierrosten (Initial Coin Offering) muodossa. Pelkästään vuonna 2017 sijoittajat allokoivat 7 miljardia dollaria ICO-rahoituskierroksiin. Vuoden 2017 jälkeen ICO-kierrokset ovat keränneet yli 20 miljardia dollaria. Valtaosa näistä ICO:sta perustuu Ethereumin ERC-20-tokeniin.

Ethereumin hintakehitys

Kuten muutkin bitcoinia pienemmät kryptovaluutat, Ethereum on viime vuosina ollut hyvin korreloitunut bitcoinin kanssa. Vuoden 2018 kesästä lähtien ETH-BTC-korrelaatio on ollut 0,8-tason molemmilla puolilla, indikoiden korkeaa korrelaatiota hintojen kesken. Vuonna 2016 sen sijaan korrelaatio bitcoiniin oli jopa negatiivinen, huipussaan -0,3. Vuoden 2017 ICO-rallin aikaan Ethereumin korrelaatio kasvoi läheltä nollaa 0,6-tasolle asti.

Ethereumin hinta kävi huipussaan lähellä 1500 dollaria tammikuun 2018 ICO-rallin keskellä. 2018 alun jälkeen Ethereumin hinta kuitenkin putosi nopeasti ja on viime vuosina pysytellyt 100 ja 300 dollarin välillä. Ethereumin hinnan suurta nousua tukivat 2017 erityisesti ERC-20-pohjaiset rahoituskierrokset.

ICO-rahoituskierroksilla oli kuitenkin massiivinen kääntöpuoli: nousukautena ne nostattivat Ethereumin hintaa huomattavasti, mutta vastaavasti laskukautena ICO-rahoituskierroksiin varastoitu ETH jouduttiin monissa tapauksissa myymään kulujen kattamiseksi. ICO-rahoituskierrokset synnyttivätkin Ethereumin hintaan negatiivisen kierteen: ETH:n hinta putoaa -> ICO-projektit paniikkimyyvät ETH:ta -> ETH:n hinta putoaa lisää.

ICO-kauden jälkeen Ethereum on onnistunut tuottamaan selkeää lisäarvoa vakausvaluuttojen kautta. Vaikka vakausvaluutat ovat erittäin tärkeä segmentti, ne eivät kuitenkaan välttämättä nosta Ethereumin hintaa. Verrattuna Bitcoiniin, joka perustuu niukkuuteen (21M yksikköä), Ethereumia pystytään tuottamaan lisää. Eli Bitcoinin tarjonnan ollessa tiukkaan rajattu, Ethereum kärsii mahdollisesta inflaatiosta tarjonnan ollessa avoinna.

Ethereumin markkina-arvo

Ethereumin markkina-arvo nousi tasaisesti kryptovaluutan lanseerauksen jälkeen, ja vuonna 2016 Ethereumin markkina-arvo oli parhaimmillaan yli 13 prosenttia. Ethereumin ja bitcoinin markkina-arvot kävivät lähimpänä toisiaan 19. kesäkuuta 2017, jolloin bitcoinin prosentuaalinen osuus kryptovaluuttojen markkina-arvosta oli 37,84 % ja Ethereumin vastaavasti 31,17 %.

Ethereumin ja bitcoinin markkina-arvot kävivät lähellä toisiaan vielä vuoden 2018 alussa, sittemmin bitcoinin dominanssi on noussut pysyvästi 60-70 % tasolle ja Ethereumin pysynyt 10 % paikkeilla. Vuoden 2022 maaliskuun lopulla Ethereumin kurssi oli n. $3,300 ja markkina-arvo $395.12 B.

Ethereumin louhinta

Bitcoinin ja Ethereumin haasteet ja vasta-argumentit ovat hyvin samanlaisia, sillä niiden lohkoketjua ylläpidetään Proof-of-Work -konsensusmallin avulla. Tämä tarkoittaa kovaa energiankulutusta sekä pullonkauloja, joita ei voida ratkaista esim. tehokkaammilla louhijoilla. Taustalla olevat rajoitteet tulevat itse lohkoketjusta.

Vaikka Bitcoinia ja Ethereumia louhitaan fyysisillä louhintalaitteilla, itse työ eroaa niiden käyttämästä tiivistealgoritmista johtuen. Tätä kutsutaan myös usein nimellä louhinta-algoritmi, sillä se määrää esimerkiksi sen, vaatiiko louhintatyö enemmän prosessoritehoa vai muistia. Bitcoin käyttää SHA-256 ja Ethereum ethash-nimistä tiivistealgoritmia.

Ethereumin on jo pitkään pitänyt siirtyä PoW-protokollasta PoS-protollaan, ja viimeisin virallinen deadline siirrolle oli tammikuu 2020. Tämän deadlinen jäädessä taakse on epäselvää milloin PoS-siirtymä tapahtuu. Asiantuntijat arvioivat siirtymän toteutuvan viimeistään vuonna 2021. Lopullisesti tämä tapahtui vuoden 2022 aikana.

PoS-konsensusalgoritmissa louhija louhii tai vahvistaa lohkotransaktioita louhijan omistaman määrän mukaisesti. PoS:n odotetaan kuluttavan vähemmän sähköä kuin PoW ja lisäksi Proof-of-Stake tarkoittaa louhijoiden suurempaa omistusosuutta itse kryptovaluutassa, mikä on mahdollisesti eduksi ekosysteemille.

Älysopimukset (smart contracts)

Yksi keskeisimpiä Ethereum-verkon ominaisuuksia ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat Ethereumin lohkoketjuun tallennettavia applikaatioita, joille voidaan määrittää erilaisia ehtoja. Älysopimuksia voidaan käyttää oikeastaan missä tahansa tilanteessa, jossa kahden henkilön (tai ohjelman) välille halutaan tietyt ehdot täyttävää toimintaa. Lohkoketjuteknologian käyttö mahdollistaa myös muun muassa äänestämistä, resurssien hallintaa ja materiaalin seurantaa.

ERC-20

Suurin osa Ethereum-pohjaisista ICO:sta on rakennettu ERC-20-standardin päälle. Kyseessä on standardi, joka määrittelee Ethereum-ekosysteemissä toimivat kryptovaluutat. Niitä kutsutaan käytännössä tokeneiksi. Suurin ero tulee nimenomaan lohkoketjun kautta: kryptovaluutta on aina omassa lohkoketjussaan, mutta token on luotu jonkun olemassa olevan lohkoketju-platformin sisälle. Uudet tokenit syntyvät Ethereum-maailmaan käytännössä ICO:n kautta.

Vuonna 2019 markkinaan saapuivat IEO:t (Initial Exchange Offering) ja niistä tuli merkittävä kilpailija Ethereumille. IEO:ta voi luonnehtia pörssin luomaksi ICO-rahoituskierrokseksi. Tällöin pörssit poimivat parhaat projektit oman sateenvarjonsa alle ja tarjoavat niille näkyvyyttä ja listautumisen pörssiin.

ICO:t saivat lopulta melko kitkerän maineen monen investorin hävittyä suuria summia niissä, monet ICO:t paljastuivat myös suoriksi huijauksiksi. IEO:n ero ICO:n luvataan olevan se, että pörssi pystyy valitsemaan selektiivisesti laadukkaimman projektit omalle alustalleen, jolloin heikommat rahoituskierrokset suodattuvat pois.

Ethereum ja vakausvaluutat

Kenties ICO-markkinaakin suurempi käyttökohde Ethereum-verkolle ovat olleet vakausvaluutat, eli stablecoinit. Valtaosa vakausvaluutoista on rakennettu ERC-20-standardin päälle, ja ehdottomasti dominoivin näistä vakausvaluutoista on Tether (USDT).

Tetherin markkinaosuus vakausvaluutoista on lähes 80 prosenttia ja sen transaktiomääriä voi verrata jopa bitcoiniin. Dollariin (USD) pohjautuva Tether on hyötynyt huomattavasti dollarin suuresta kysynnästä globaalisti ja se toimii dollarin vastineena digitaalisena turvasatamana. Tetherin kasvu on ollut niin massiivista, että sen on nähty olevan jopa uhka volatiileille kryptovaluutoille, myös bitcoinille.

Tether on hiljattain lanseerannut myös kultaan perustuvan Tether Gold-vakausvaluutan (XAUT). Tether Gold perustuu Ethereumin ERC-20 ja Tronin TRC-20 protokolliin. Muita keskeisiä ERC-20-vakausvaluuttoja ovat mm: Crypto Franc (XCHF), Dai, Gemini Dollar (GUSD), Paxos Standard (PAX), ja USD Coin (USDC).

Ethereum usein kysytyt kysymykset

Mitkä kolme megatrendiä voidaan erottaa Ethereumin historiasta?

Näillä kolmella tarkoitetaan seuraavia: ICO, DeFi ja NFT. Näistä löydät lisätietoa ylläolevasta tekstistä.

Miten Ethereumiin liittyy The Merge?

The Merge on vuoden 2022 syyskuussa suoritettu vaativa päivitys. Ethereum siirtyi tässä päivityksessä Proof ot Work -toiminnasta Proof of Stake -toimintoon, eli käytännössä Ethereumin louhinta tuli näin ollen päätökseen.

Mitkä ovat Ethereumin pahimmat kilpailijat?

Kilpaiijoita on useita, Ethereum on kuitenkin selkeä markinajohtaja omalla sarallaan. Kilpailijoista voidaan mainita Solana, Cardano ja BNB Chain.