Etusivu » Bitcoinin ostaminen

Bitcoinin ostaminen

Bitcoinin ostaminen on mahdollista monen eri väylän kautta, ja tässä artikkelissa käsittelemme eri tapoja bitcoinin hankkimiseen. Bitcoin on äärimmäisen likvidi sijoituskohde, joten lähtökohtaisesti bitcoiniin sijoitettavan summan kannattaa olla sellainen, jonka pystyy pitämään syrjässä hieman pidemmänkin aikaa.

Aluksi summat kannattaa pitää maltillisempina, eikä sijoittajan ylipäänsä kannata ikinä investoida enempää kuin on valmis häviämään. Bitcoinin historiallisen hyvästä arvonkehityksestä huolimatta on muistettava, että kyseessä on yhä suhteellisen spekulatiivinen sijoituskohde, johon liittyy huomattavia poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia riskejä. Bitcoin-sijoitukselle voi saada tuottoa hyvinkin nopealla aikavälillä, mutta toisaalta sijoitus saattaa kääntyä tuottoisaksi vasta useiden vuosien päästä.

Sijoitustoiminnan olennainen periaate on, että tulisi ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Tämä periaate pätee myös bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja hankittaessa. Valitettavasti suurin osa sijoittajista toimii juuri päinvastoin kuin tämä sijoittamisen keskeinen periaate opastaa, eli myy halvalla ja ostaa kalliilla. Tämä ilmiö kukoistaa etenkin bitcoinin kohdalla. Kokemattomat sijoittajat tekevät yleensä kaksi suurta virhettä: Sijoituksia myydään paniikin saattelemana kurssin ollessa pohjilla ja sijoituksia hankitaan ahneuden voimalla lisää kurssin ollessa huipulla.

Parhaat palvelut Bitcoinien ostamiseen 2020

Coinmotion

Coinmotion

Coinmotion-pörssin taustalla vaikuttaa suomalainen fintech-yritys Prasos, jonka pääkonttori on Jyväskylässä. Lisäksi Prasoksella on sivutoimipisteitä mm. Tampereella ja Helsingissä. Yhtiön perustaja Henry Bradeon on tunnettu alan vaikuttaja kotimaassa ja ulkomailla, yhtiön koko henkilöstöltä löytyy laaja-alaista kompetenssia kryptovaluuttojen parissa työskentelystä.

Coinmotion on erittäin hyvä valinta niin aloittelijalle kuin hieman kokeneemmallekin kryptosijoittajalle. Sivusto on suomenkielinen ja tarvittaessa saat myös apua kotimaisella kielellä asiakaspalvelun kautta. Coinmotionilla on yli 8 vuoden kokemus kryptovaluuttojen turvallisesta ja luotettavasta välittämisestä.

Yhtiön valikoimaan kuuluu tänä päivänä viisi eri kryptovaluuttaa, joita ovat bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) ja Stellar (XLM). Ennen sijoituspäätöksen tekemistä kannattaa aina tutustua huolellisesti mahdolliseen sijoituskohteeseen ja ymmärtää kryptomarkkinoiden keskeiset lainalaisuudet. Coinmotion toimii Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa.

Kraken

Kraken-pörssin tarina alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2011 ja se on erittäin perinteikäs treidausalusta. Kraken ei ole kooltaan aivan yhtä iso kuin volyymi-johtajat Binance ja Coinbase, mutta sillä on huomattavan vannoutunut asiakassegmentti.

Kraken toimii myös EU-alueella ja varojen siirto sinne onnistuu IBAN-maksuilla nopeasti eurooppalaisten pankkien välityksellä. Krakenin alusta tarjoaa todella monipuoliset instrumentit erityisesti kehittyneemmän sijoittajan tarpeisiin. Kraken onkin erityisen suosittu ammattimaisten digital assets-sijoittajien keskuudessa.

Coinbase

Coinbasen tarina sai alkunsa vuonna 2012 Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Coinbase on saanut perustamisestaan lähtien erinomaista palautetta asiakkailtaan. Asiakkaat ovat kiitelleet etenkin palvelun helppokäyttöisyyttä ja turvallisuutta.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Brian Armstrong, joka nauttii huomattavaa arvostusta toimialalla. Coinbase perustettiin aikanaan helpon pääsyn vaihtoehdoksi kryptovaluuttojen maailmaan ja se onkin panostanut huomattavasti käyttäjäkokemukseen (engl. user experience, UX). Yhtiö pitää tästä periaatteestaan kiinni yhä tänäkin päivänä.

Coinbasesta tuli pian perustamisensa jälkeen erittäin suosittu palvelu kryptosijoittajien keskuudessa. Coinbase rikkoi miljoonan käyttäjän rajan vuonna 2014, eli ainoastaan kaksi vuotta yhtiön perustamisen jälkeen. Täytyy muistaa, että vuonna 2014 kryptosijoittajia oli huomattavasti vähemmän kuin tänä päivänä, joten miljoonan käyttäjän saavuttaminen oli tuohon aikaan suuri saavutus. Coinbasen menestys on perustunut erityisesti hyvään käyttäjäkokemukseen ja regulaatio-osaamiseen.

Likviditeetti

Bitcoinilla on erittäin korkea likviditeetti, eli sen vaihdettavuus on suuri. Bitcoinin keskimääräinen vaihtovolyymi oli 9 miljardia euroa per päivä vuoden 2019 aikana. Tämä tarkoittaa, että halutessasi ostaa tai myydä bitcoinia, kaupalle löytyy aina vastapuoli, jonka kanssa transaktio syntyy.

Toisin kuin bitcoin, monet pienen markkina-arvon (engl. small-cap) altcoinit ovat suhteellisen epälikvidejä. Epälikvidiys tarkoittaa, että näiden omaisuuserien vaihto pörsseissä saattaa olla haastavampaa ja ääritapauksissa sijoittaja ei kenties pääse niistä edes eroon. Pienen markkina-arvon altcoinien epälikvidiys eskaloitui monin paikoin vuoden 2017 nousun jälkeen ja moni pieniin tokeneihin sijoittanut huomasi olevansa hankalassa tilanteessa. Pieniä tokeneita ei mahdollisesti voinut myydä pörsseissä poislistauksen jälkeen, joten sijoittajat jäivät olosuhteiden pakosta holdaamaan niitä. Edellä mainituista syistä johtuen bitcoin on likvidein ja turvallisin vaihtoehto alkavalle, ja miksei kehittyneemmälle, sijoittajalle.

Pörssit

Kotimaiset Coinmotion ja Northcrypto tarjoavat helppokäyttöisen suomenkielisen alustan, jota kautta aloittelijan on helppoa tehdä ensimmäinen bitcoin-sijoituksensa. Kotimaisten palveluntarjoajien lisäksi hyvä vaihtoehto vasta-alkajalle on myös amerikkalaiset Kraken ja Coinbase, jotka tarjoavat erittäin luotettavan alustan, sekä huomattavasti Coinmotionia ja Northcryptoa laajemman valikoiman erilaisia kryptovaluuttoja.

Kryptovaluuttojen vaihtopalveluksi kannattaa valita parhaiten omia tarpeita vastaava palvelu. Ennen tilin avaamista on hyvä perehtyä huolella eri palveluiden tarjoamiin ominaisuuksiin. Kaikki tässä artikkelissa esitellyt palvelut ovat luotettavia ja helppokäyttöisiä.

Automaatti

Bitcoineja voi ostaa kätevästi myös automaatista. Tällä hetkellä ainoa ATM-operaattori Suomessa on Bittimaatti, jonka toimintaa hallinnoi Prasos Oy. Bittimaatilla on kattava verkosto automaatteja, joista 4 on pääkaupunkiseudulla. Pk-seudun lisäksi automaatteja on Turussa, Lappeenrannassa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.

Bittimaattien osto- ja myyntirajat ovat 5000 ja 10 000 euroa kevyellä tunnistautumisella verkkopankin kautta. Coinmotion-tilin välityksellä osto- ja myyntirajoja ei ole. Bittimaatin taustalla oleva yhtiö Prasos toimii Suomen Finanssivalvonnan regulaation piirissä.

OTC-kauppa

Bitcoinin ostaminen onnuistuu myös OTC-kaupan (engl. Over-The-Counter) kautta, jolloin ostaja ja myyjä suorittavat transaktion usein yksityisesti, ilman kolmansia tahoja. OTC-kaupassa bitcoinia voi vaihtaa käteisen tai tilisiirron välityksellä.

OTC-kaupankäynnille on olemassa myös useita alustoja, tunnetuin niistä lienee suomalainen LocalBitcoins, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa. Muita suurehkoja OTC-alustoja ovat mm. Paxful ja hajautettu pörssi Bisq. Näistä LocalBitcoinsin volyymi oli pitkään täysin dominoiva, viime aikoina Paxful on kuitenkin nostanut markkinaosuuttaan paljon. Bisq on edelleen suhteellisen pieni pelaaja markkinoilla.

Kahden vastapuolen välisen OTC-kaupan transaktiot eivät tallennu osaksi perinteisten pörssien volyymia, joten vaihdon määrän mittaus on vaikeahkoa. Monet asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että OTC-markkina on kooltaan suurempi kuin pörssien volyymi. Lisäksi OTC-kaupassa bitcoinia on mahdollista treidata myös lohkoketjun ulkopuolella (off-chain), tällöin itse lohkoketjuun ei jää jälkiä transaktiosta. Kahden yksityisen osapuolen välillä käydyissä kaupoissa on syytä noudattaa asianmukaista huolellisuutta (engl. due diligence) ja yleistä varovaisuutta.

Yhteenveto

Bitcoin-sijoittajan kannattaa käyttää huolellisuutta ja varovaisuutta bitcoin-hankintapäätöksen lähestyessä. Kotimaiset reguloidut pörssit ovat hyvä aloituspiste, koska ne kuuluvat kaikki Finanssivalvonnan alaisuuteen. Myös tunnetut ulkomaiset, kuten Kraken, Bitstamp ja Coinbase, ovat hyviä lähtökohtia.